In 1956 werd de huidige St. Gerardus Majella kerk ingezegend. De zolder boven de St. Gerardusschool (nu Basisschool De Tweesprong), die vanaf 1941 als noodkerk dienst had gedaan werd omgetoverd tot parochiezaal van Nedeweert-Eind. Activiteiten als bonte-, kaart-, toneel- en kien avonden, maar ook diverse activiteiten van de vrouwenverenigingen etc. vonden er plaats. De ruimte was groot genoeg, maar het was zeer brandgevaarlijk , bij grote activiteiten had men emmers water klaar staan, met een houten vloer boven de klaslokalen van de afgebroken St. Gerardusschool. Men moest via een trap alles naar boven en beneden sjouwen en ook via dezelfde trap moesten de bezoekers naar de parochiezaal. Voor de leerkrachten en leerlingen was het ook niet altijd even prettig, want na een grote activiteit rook men het verschraald bier en de sigarenrook. Het is wel eens voorgekomen dat ’s morgens bier door de houten vloer drupte, omdat een vat niet goed was aangesloten. Begrijpelijk dat men streefde naar een nieuw gemeenschapshuis. Het nieuwe trefcentrum moest multifunctioneel worden, namelijk een gymzaal (voor de leerlingen van de lagere school en natuurlijk de sportverenigingen) met een podium voor toneeluitvoeringen en andere manifestaties, horeca en diverse vergaderruimten.

Het plan

Helaas duurde het tot 1972 voor dat er schot in de zaak kwam. Het Parochieel Comité (nu Dorpsraad Eind) had inspecteur Bronzwaer van de lagere school (nu basisschool) uitgenodigd, omdat de leerlingen van de St. Gerardusschool geen gymonderwijs kregen, want er was geen gymzaal. Pastoor Maes, die goede contacten had met burgemeester Spierts (gemeente Nederweert), inspecteur Bronzwaer (inspectie lagere scholen) en raadslid Louis Hermans tevens voorzitter van het stichtingsbestuur van de parochiezaal overlegden met het Parochieel Comité en kwamen tot het besluit om een dorpshuis te bouwen dat tevens gymzaal voor de lagere school en sportverenigingen moest dienen. Hierover werd men het eens.

Het plan van architect Coenders uit Weert omvatte:

  • Een gymzaal met een podium, kleedruimten, waslokalen.
  • Vergaderruimte voor grotere vergaderingen.
  • Vergaderruimte voor kleinere bijeenkomsten
  • Hal, toiletten en garderobe.

De kosten

De totale kosten van het dorpshuis werden begroot op 280.000 gulden. De uiteindelijke kosten waren bijna € 400.00,- Dit bedrag werd door de Eindse bevolking, subsidie van de gemeente Nederweert en een hypotheek opgebracht.

  • Eindse mensen waren bereid om 60.000 gulden te investeren en liefst 112 gezinnen namen deel aan een burgerzinlening.
  • Subsidie gemeente Nederweert 105.000 gulden
  • Hypotheek bij de middenstandsbank.
  • Daarnaast werden nog allerlei activiteiten (kien-, kaartavonden etc.) voor interieur etc. gehouden.

De bouw

Bouwbedrijf Heijnen (de hoofdaannemer): metsel- en timmerwerk.
Piet Linders: de staalconstructie.
Frans Heijnen: glas- en schilderwerk.
Ton Wijen uit Ospel: alle loodgieterswerkzaamheden.
M. Migchels Ospel: de verwarmingsinstallatie.
Cor Knapen Schoor: het stucwerk
Meubelfabriek De Pinmaeker: het buffet.
Gebr. Kessels Nederweert: de geluidsinstallatie
G. Wijen- van Heugten: gordijnen en vloerbedekking.

De opening

Op 14 april 1973 werd Reigershorst officieel geopend met dames-, heren- en jeugdkoor samen met de schutterij.
De onthulling van de naam Reigershorst werd gedaan door deputé Stals..
Op maandag prijkte een mooie foto van Reigershorst met voorzitter Louis Hermans in De Limburger met als titel “De nieuwe aanwinst waarvoor bijna vier ton op tafel moest worden gelegd.”

De naam

De naam REIGERSHORST werd gekozen uit meer dan 100 suggesties van de Eindse jeugd. Marjan Verheijen had deze bedacht en won 25 gulden. Horst wijst op nest, heem, waar reigers af- en aanvliegen om hun jongen te voeden. Reigershorst moest een ontmoetingscentrum worden waar de mensen in en uitgingen om elkaar te ontmoeten. Tot 1982 was er een grote unieke reigers kolonie in het bosje langs de Banendijk recht tegenover de Banen. Daar komt dus de naam Reigershorst vandaan.

Up-to-date

Na 1973 hebben er nog diverse renovaties en verbouwingen plaatsgevonden (toiletten, nieuwe keuken, verwarmingsinstallatie, beweegbare bühne) waardoor Reigershorst up-to-date is gebleven en faciliteiten kan bieden aan de oorspronkelijke doelgroepen uit het Eind, maar ook aan nieuwe activiteiten.

 

Free Joomla! templates by AgeThemes